[ Nyomtatás ]
Casketgarden interjú

"Próbálunk inkább külföldre nyitni már…szerencsére egyre több a meghívás és megyünk is, mint állat. Jó lenne egy hasonszőrű UG státuszt elérni ott is, de az rohadt sok vérverítékes meló még. Ami a magyar zenei underground színteret illeti..."

1.Elsőnek is köszi hogy leokésoztad az interjút, másodszorra lenne egy elég klisé kérdésem. A csapat jelenlegi felállásának rövid története.

Szívesen. A Casketgarden 1998 augusztusában alakult, de egy fél évig nem nagyon volt koncertképes, mert csak hárman voltunk igazából. Az alapító tagok Cseh Attika-dobok, Musitz Péter-gitáros és jómagam Tóth Balázs gitáros voltunk. A korai időkben még énekeltem is, de ez maradjon titokJ. ’99 tavaszán lett teljes a felállás, amikor is Szabó Csaba bőgős és Cseh István énekes is csatlakozott hozzánk. Így adtuk első koncertünket többek közt a Sable társaságában -kedves Szaki-. Hehe. A stílus már akkor is ilyesmi volt, végülis valami fasza gyors, kapkodós death/thrash metal némi dallamos gitármunkával, de a a tőlünk telhető legbrutálisabban játszva, mert valahogy a metalnak ez a lényege. Sötétnek, nyersnek, de érzelemtelinek kell lennie, és mindenekelőtt szőrösnek, tökösnek meg alkoholszagúnakJ.
Ez a kezdeti felállás 2 demót adott ki, az elsőt ’99-ben „An Ever Rounding Circle” címen a másodikat pedig „…Of Grief” néven 2000-ben. Mindkettőnek elég kellemes visszhangja volt, sőt egy kazin összgezve ki is adta a Balkán térségben a Rock Express nevű szerb kiadó, ami az ottani Hammer Recordsnak felel meg. Így kezdődött hát a nagy karrierJ
Aztán elkezdtük komolyabban venni a dolgot, mivelhogy igen csak vette a lapot a nép a bulikon, elkezdtük tisztogatni a zenekart, így került ki a képből Csabi és jött a basszer posztra egy helyi legenda Őri Gábor. Ő a Zombie Holocaustban ténykedett előtt, szinte minden hangszeren megfordult ott, meg valamiféle szellemi atyja is volt a banda „mondanivalójának”, aki ismeri őket, érti mire gondolok, hehe. Nagyon szeretem őket amúgy. Szóval ennek a tagcserés/katonáskodó időszaknak lett végterméke a „The Non-Existent” demó, amit már mi is tök erősnek éreztünk, meg ez 100% CG volt, 100%osan az irány amit vinni/képviselni akartunk. Ezzel jutottunk el a legjobb bulikra pl. a Dew-Scented, Darkest Hour elé, és kaptunk lemezszerződést a szlovák Metal Age kiadótól, ahol tavaly októberben kijött első lemezünk „This Corroded Soul Of Mine” címmel, amely Európa szerte kapható.


2.Hogy látod a zenekar jelenlegi helyzetét ebben a rendkívül seg(g)ítőkész magyar zenei életben is hogy szeretnéd látni a jövőjét?

Sikerült elérnünk egy becsületes Underground státuszt itthon, szóval a többség tudja honnan jöttünk, meg minek köszönhető, hogy egyre többen vannak bulikon. Nem vagyunk éppen egy sztárbanda típus…de a múlt év igen eredményesnek bizonyult, ami főleg a kiadónk melóját dícséri, mint a miénket, mert mi csak nyomjuk a rokkenrolltJ. Ja, meg iszunkJ.
Azt is tisztán látjuk, hogy igazából itthon ennél többen nem valószínű, hogy rákattanak egy efféle, rétegen belül is réteg zenére. Próbálunk inkább külföldre nyitni már…szerencsére egyre több a meghívás és megyünk is, mint állat. Jó lenne egy hasonszőrű UG státuszt elérni ott is, de az rohadt sok vérverítékes meló még.
Ami a magyar zenei underground színteret illeti…a legnagyobb gáz a klubbok helyzete, az hogy nem többek puszta kocsmáknál, ahol a többletbevétel miatt ENGDENEK zenélni. A zenekarokat/hangosítást leszarják, ilyen körülmények között szinte lehetetlen minőséget produkálni, és az ilyen remek dolgok miatt a közönség könnyen elfordulhat a dologtól, és akkor halott ügy az egész. Szerencsére vannak progresszív kezdeményezések, de sajnos még nem trend jellegel…


3.Mivel mi egy kissé metalcore beállítottsagú szerveződés vagyunk, ismersz ilyen jellegű zenekarokat ha nem itt egy kis segítség (Darkest Hour, Caliban, Converge, As Hope Dies, Rollin Wallowin).

Igen ismerek párat, az említett bandákat nagyjából, valamint amit én nagyon szeretek az a The Black Dahlia Murder, Shadows Fall, Heaven Shall Burn, A Traitor Like Judas, Lamb Of God, de ők már nagyon metalok szerintem. Ami iszonyatosan állat ezekben a bandákban az az energia ami elszabadul a színpadon a koncertjeiken. Az irigylésre méltó lehet minden metal bandának. Itthon szerintem, amúgy a tavalyi legjobb magyar lemez a Bridge To Solace-é!!! Control! Delete!


4.Most következzék négy személyesebb jellegű kérdés (csak őszintén).
Mi a véleményed a koncerteken sajnos igen aktív fasiszta fiatalokról?


Hát volt bennük részem, jó arcok. Egy copfnyi hajam bánja a találkozást. Igazából nagy véleményük nincs róluk…nem érdemlik meg. Csináljanak, amit akarnak, ők tudják, vagyis általában rohadtul nem tudják mit/miben hisznek. Nekem fura, ha egy MAGYAR náci NÉMETÜL hadovál, hogy sieg heil, bocs.

Kivel buliznál egy hatalmasat a Sex Drug's Rock and Roll jegyében?

Veled meg Zakk Wylde-valJ ha szex is van a dologban akkor mondjuk biztos nőt választanék, mondjuk Michelle WildotJ.

Kinek rúgnád szét a valagát?

Hmmm…hát most van egy ember…de hagyjuk az érzelmeket…szóval nem is tudom…nyugodt vagyok többnyire.

Melyik metal zenekarnak nem vennéd fel soha a pólóját?

Mit akarsz hallani? Startovarious, Edguy, Ossian? Műanyagmetal. Ja mondjuk, de inkább ezek szóljanak, mint valami szennypop. Amúgy egy zenekar van, amit nem állhatok az a Red Hot Chilli Peppers, de ha jól néz ki a pólójukJ. Mondjuk ők nem is metal…

5.Hol lesztek legközelebb láthatóak és mit üzennél a Rokkantnyugdíjasok Országos Szövettségének? Eheh

Legközelebb Pozsonyban játszunk, ápr.23-án, aztán másnap 24-én Tatabányán, aztán a Gothica Fesztiválon május elsején, ahova viszont nem illünk, majd megint szlovákia jön Trnava/Nagyszombat ez május 8-án lesz.
Az üzenetem a ROSZ tagjainak meg: Let’s Fucking Go!!! hehehe

[ 2004.04.28 ] [ Feltöltő: pawk ]

METALCORE.HU