[ Nyomtatás ]
SBD interjú

"Meg kéne már érteni, hogy Hardcore=Punk, Punk=Oi!, Oi!=Hardcore. Bár igaz ami igaz, kicsi a színtér, mégis vannak fasza zenekarok (Böiler, Derkovbois, Red Line Offside, Jack estébé) és fasza fanzinek(Radical Roots, Skinbomb/Unite and Win/, Punx ’N Skins, G-Zone, Torzkitörés, Mi oldalunk stb.stb.). Meg egyre több jó buli van, szal már csak gondolkodni kéne…"

Kérdéseimre Turán Gábor válaszolt.

Mutasd be légyszíves a zenekart röviden!
Hát 2002 nyarán alakultunk kezdetben Szkendel néven. Ezt a nevet eléggé gyerekesnek találtuk (nem voltunk túl botrányosak:) úgyhogy változtattunk és S.B.D. (PawK: Silent But Deadly = Csendes de halálos. Általában fingásra szokták mondani.) lett. A tagok változatlanok a kezdés óta (bár súrlódások voltak, de barátok vagyunk és szeretünk együtt lenni/zenélni).
Jurity Ákos-bass
Horvát Kornél-üt
Bakó János Pönget és vokálozik
Jómagam Turán Gábor – nyivákol

Mikor alakultatok? Kezdetben is Oi punkot (vagy streetpunk)
nyomtatok?

A stílus már a kezdetben is ez a 80-as évekbeli Brit vonal volt, mivelhogy ez áll hozzánk a legközelebb. Azóta talán egy kicsit jobb számokat írunk, mind zeneileg (na jó azé nem túl bonyolult, a 3 akkordot nem lépjük túl:), mind szövegileg. Nem változtatunk. A saját meghatározásom szerint Drunk ’n Chaos Oi! Punkot játszunk:)

Honnan jött a zenekar neve? :)
A nevet Jancsi találta egy angol szótárban. Valami isteni fény világította meg a szótár hasábjain eme szlenget, mely így hangzik: Silent But Deadly. Ez annyit tesz szellentés, mely halk de büdös. Ezt nagyon kifejezőnek találjuk, hisz pici a színtér, kevés a lehetőség, tehát csak kevés ember hall minket. Aki viszont hall…

Milyen a székesfehérvári helyzet? Vannak koncertek és van közönség?
A fehérvári helyzet nem túl jó. Persze van egy csomó, magát anarchistának, meg mindennek valló fiatal, akik már vagy fél éve punkoskodnak. Az a pár jó arc meg a baráti körünk, akik tudnak is valamit az egész lényegéről. Koncertek vannak, de nem hívnám egyik itteni zenekart sem Punk zenekarnak, gagyi tankcsapda/alvin/blink másolatok. Hopp egyet mégis a Fegyelmező részleg Kurva jóóó! Dallamos zene, sok jó mondanivaló! Keressétek őket: http://fegyelmezo.uw.hu.

Mi a véleményed a magyar punk színtérről?
Kicsi és megosztott. Nem akarok elcsépelt dolgokat mondani. Sok az utálkozás (SxE-k a piásokat , „igaz” Hácések másokat, Punkok a Skineket stb.) Meg kéne már érteni, hogy Hardcore=Punk, Punk=Oi!, Oi!=Hardcore. Bár igaz ami igaz, kicsi a színtér, mégis vannak fasza zenekarok (Böiler, Derkovbois, Red Line Offside, Jack estébé) és fasza fanzinek(Radical Roots, Skinbomb/Unite and Win/, Punx ’N Skins, G-Zone, Torzkitörés, Mi oldalunk stb.stb.). Meg egyre több jó buli van, szal már csak gondolkodni kéne…
Az még a baj, hogy az embereket nem igazán érdekli, mi van körülöttük. Pl.: Múltkor felléptünk volna Siófokon, de valami közterület fenntartó, vagy mi a fasz azt mondta, nem lehet, mer túl hangos (50 DB-nek a 4 szerese). Nem hiszem, hogy neki lenne joga feloszlatni egy bulit, meg ilyen műszerrel mérné a zajt, de mindegy. Egyből szedték szét a dobot, meg az erősítőket meg minden. Pedig mi mondtuk, hogy nem érdekel, az ACAB –t még eljátszzuk. De leszarta mindenki. HA már egy kicsit is illegális szaga van a dolognak, már tele a gatya. Szerintem párszáz kilométerrel arrébb, ilyen esetben, a srácok kimentek volna az utcára, és akkora patáriát csapnak, hogy nem látnám a végét. Ezzel szemben mindenki ücsörgött a trendi alvin, meg lenin pólójába és röhögcsélt tovább, mintha mi sem történt volna…

Készítesz egy fanzine-t (punx 'n' skins). Mi motivált hogy fanzine-t
szerkessz? Honnan lehet beszerezni?

Ez egy oltári nagy tévedés!!!! A Punx ’N Skins-t kiváló cimborám Boldizs Szabi csinálja, nem tom honnan veszed, hogy én. Most jön a 2. szám sok szép interjúval (Vanilla Muffins, Bash, Bensörmens stb.)RENDELJETEK(punxnskins@freemail.hu).
Egyébként én is csinálok egy fanzinet(69-ZiNE) (Jakab: Na látod én erre gondoltam!:) és most fog kijönni az első szám, csak a nyomtatásra vár…Lesz benne minden ami érdekes.(Molotov Cocktail, Böiler, Derkovbois, NoRMAhl, Oxymoron, Wiens no.1 stb.)(zine69@freemail.hu)

Szartál már be részegen? (Azemlített fanzineből loptam a kérdést :)
Az említett fanzineban lehet olvasni a választ:)

Tervezitek lemez kiadását, vagy esetleg van már vmi DIY anyag?
Persze, hogy tervezzük, most elvileg, majd fel tudjuk venni a Fegyelmező részlegék segítségével. 101% Nonprofit, 101% DIY , 101% Punk lesz.

Mik a kedvenc zenekaraitok?
Külföldi: Sin Dios, G.B.H., The Distillers, Brassnuckle Boys, The Virus, Society System Decontrol, The Casualties, Blitz, Inerdzia, Discharge, Los Fastidios, Stage Bottles, NoRMAhl, Skinflicks, DK, Migra Violenta, SIOA, Oxymoron, Leftöver Crack, See You In Hell, Total Chaos, Vanilla Mufins, Wiens no.1, Maltschick’s Molodoi, Molotov Cocktail stb.
Hazai: Böiler, Derkovbois, Human Error, Jack, PASO, Kevés(R.I.P.), Hátsó szándék(RIP), Red Line Offside, Iszonyat, Another Way, Reach Out, Fegyelmező Részleg stb.

Kivel töltenél el legszívesebben egy napot?
Nem tom. Most mondhatnék, valami hú de jó nőt, de akkor nem mondanék igazat. Mondhatnék valami nagyon ismert embert, de az se tud érdekelni. Talán az összes barátommal, úgy hogy mindenki ott van egyszerre. Meg egy csomó sör:)

Mi a véleményetek a Darkest Hour-ről? :)
A metálkór szar, a Darkest Hour még szarabb:))

Mik a terveitek a közeljövőre nézve?
Kocertek. Sok-Sok koncertet tervezünk, már csak a meghívások hiányoznak:)Bakker lett volna Sárvár is, Tokaj is, de mind elmarad. Egy ami biztos Július 3 Székesfehérvár, Gondűző. Hívjatok nyugodtan, ingyen is elmegyünk bárhova!: sbdpunx@freemail.hu.

Üzentek valamit a végén?
Legyetek aktívak és törjétek át a kordonokat. Tegyetek valamit, ne törődjetek bele a dolgokba. Köszönjük, hogy bemutatkozhattunk. Csókoljuk az ánuszodat +Bencének baráti üdv.

Köszi szépen az interjút!


Itt egy pár koncertdátum is:
juli eleje Tokaj
juni 3 Fehérvár-Gondűző
juni 9 Fehérvár-Big Wheel

[ 2004.06.23 ] [ Feltöltő: pawk ]

METALCORE.HU